Jaki nóż wybrać do skórowania zwierzyny?
O czym warto pamiętać, kupując nóż myśliwski?
Podczas wyprawy łowieckiej wcale nie chodzi o to, by powrócić z polowania z jak największą ilością zwierzyny. Większość osób, które miały okazję uczestniczyć w tego rodzaju wydarzeniach, zgodnie twierdzi, że to zagłębianie się w tajemniczy i niedostępny na co dzień dla człowieka świat przyrody stanowi największą przyjemność. Jeśli jednak przedsięwzięcie tego rodzaju zwieńczy bonus w postaci upolowanego zwierza, wówczas można postąpić na dwa sposoby – oddać go do skupu, albo wykupić go i spróbować swoich sił w samodzielnej obróbce. Pierwszym jej etapem (zaraz po wypatroszeniu) jest oskórowanie. Aby można było zdjąć ze zwierzęcia skórę stosunkowo łatwo i szybko, konieczne jest użycie specjalnego noża. Oczywiście nie ma co od razu inwestować w zakup drogiego, super-profesjonalnego sprzętu. Swoją przygodę można zacząć od prostszych, mniej zaawansowanych modeli, bo przecież nigdy nie wiadomo, czy tego rodzaju zajęcie będzie się chciało powtarzać w przyszłości.
Jakie warunki powinien spełniać nóż myśliwski?
Nóż myśliwski musi być przede wszystkim bardzo ostry, niezbyt długi i posiadać łukowatą głownię. Wziąwszy pod uwagę specyfikę ruchów nadgarstka i dłoni, jakie wykonują one podczas skórowania, najlepiej sprawdzają się noże z bardzo krótkim, nawet 3-cm ostrzem, ale oczywiście ostateczny wybór uzależniony być powinien od indywidualnych preferencji. Jeśli chodzi o grubość ostrza, to znawcy tematu zgodnie twierdzą, że w zupełności wystarczy trzymilimetrowe.
Pożądane cechy noży myśliwskich
Przy wyborze noża myśliwskiego nie bez znaczenia jest rodzaj materiału, z jakiego zostało wykonane ostrze. Najbardziej polecane do skórowania – z racji tego, że noże o takim przeznaczeniu pracują przez większą część czasu w warunkach bardzo wysokiej wilgotności – są noże z ostrzami ze stali nierdzewnej proszkowej hartowanej. Dla myśliwych, którzy za skórowanie zabierają się rzadko, zupełnie wystarczająca opcją będą z kolei noże ze stali rdzewnej D2. Aby utrzymać go w dobrej kondycji, wystarczy 2-3 razy do roku naostrzyć go i naoliwić.
Noże myśliwskie – polecane modele
Wśród noży myśliwskich znajdujących się w ofercie sklepu Laplander, na uwagę zasługuje np. Model Full Tang Knife Deer Stag 100 mm marki Muela. Precyzyjne i trwałe ostrze wykonano ze stali X50CrMoV15, a rękojeść – z poroża jelenia. Dostępny jest w komplecie ze skórzaną pochwą.