2019-05-14
Tam, gdzie nóż, tam ostrzałka. Profesjonalne ostrzałki do noży
Znalazłeś się kiedyś w sytuacji, gdy podczas survivalu okazało się, że Twój nóż jest tępy, a pod ręką nie ma nic, czym mógłbyś go naostrzyć? To jeden z czarnych scenariuszy dla większości miłośników przygód związanych z dziką naturą. Warto wcześniej zabezpieczyć się odpowiednimi akcesoriami, które pozwolą zadbać o ostrze noża w każdych warunkach.
Ostrzałki do noży mogą różnić się od siebie wieloma parametrami. Na rynku znajdziemy wiele systemów, klasycznych kamieni o innej gradacji, produktów kieszonkowych itp. Która z nich będzie najlepsza? Zapraszamy do dalszej części materiału.
- Haidu HCA 400
- Haidu HCA 1000
- Haidu HCA 280
Producent i materiał ten sam, lecz podana gradacja jest inna. Jest to liczba oznaczająca ilość drobin ściernych na centymetr kwadratowy – tak samo, jak w przypadku papieru ściernego. Oznacza to, że osełka Haidu 400 będzie dużo bardziej szorstka od Haidu HCA 1000.
Ostrzałki w przedziale gradacji:
- 200-400 służą do ostrzenia noży mocno stępionych,
- 600-800 doskonale sprawdzą się przy nożach lekko stępionych,
- 1000-1200 są pomocne przy ostatecznym wygładzeniu ostrza.
Nieco droższa, aczkolwiek jeszcze wygodniejsza będzie ostrzałka Ganzo Touch Pro Steel. Dzięki specjalnym zaciskom na ostrze, ryzyko uszkodzenia krawędzi przez przypadkowe przekrzywienie względem ostrzałki jest minimalne. Takie rozwiązania są świetnym wyborem na ekstremalne warunki survivalu, ponieważ nawet niesprzyjająca pogoda, brak wygodnego miejsca i nikłe umiejętności nie stanowią przeszkody. W zestawie użytkownik otrzymuje osełki o czterech różnych gradacjach, dzięki czemu może doprowadzić każdy nóż do perfekcyjnego naostrzenia – nawet wyjątkowo mocno stępiony.
- Lansky Arkansas LSAPS,
- Lansky Mini Dog Bone Knife Sharpener - LCDOG,
- Lansky CeramicSharp C-SHARP.
Kompaktowych konstrukcji o różnych wymiarach i sposobach ostrzeżenia nie brakuje. Doskonałym przykładem jest Lansky CeramicSharp C-SHARP, który mimo niewielkich rozmiarów oferuje ostrzenie noży pod 4 kątami:
Ostrzałki do noży mogą różnić się od siebie wieloma parametrami. Na rynku znajdziemy wiele systemów, klasycznych kamieni o innej gradacji, produktów kieszonkowych itp. Która z nich będzie najlepsza? Zapraszamy do dalszej części materiału.
Standardowe kamienie ostrzące
Chociaż na filmach często można zobaczyć sceny, w których główny bohater bierze polny kamień i zaczyna ostrzyć nim swój imponujący nóż, w rzeczywistości prawdopodobnie nie przyniesie to zadowalających rezultatów. Profesjonalne ostrzałki przygotowane są przez producentów ze specjalnych materiałów i mogą różnić się od siebie wielkością, gradacją geometrią i materiałem. Najpopularniejszym rozwiązaniem są kamienie ceramiczne lub osełki diamentowe.Czym jest gradacja?
Postawmy obok siebie 3 produkty:- Haidu HCA 400
- Haidu HCA 1000
- Haidu HCA 280
Producent i materiał ten sam, lecz podana gradacja jest inna. Jest to liczba oznaczająca ilość drobin ściernych na centymetr kwadratowy – tak samo, jak w przypadku papieru ściernego. Oznacza to, że osełka Haidu 400 będzie dużo bardziej szorstka od Haidu HCA 1000.
Ostrzałki w przedziale gradacji:
- 200-400 służą do ostrzenia noży mocno stępionych,
- 600-800 doskonale sprawdzą się przy nożach lekko stępionych,
- 1000-1200 są pomocne przy ostatecznym wygładzeniu ostrza.
Osełki wymuszające stały kąt nachylenia
Produkty typu ostrzałka Lansky Sportsmans LCS5D to świetna propozycja dla osób, które nie posiadają jeszcze doświadczenia lub nie radzą sobie z dopasowaniem odpowiedniego kąta ostrzenia. Wymusza ona odpowiednie ustawienie, dzięki czemu ciężko popełnić błąd.Nieco droższa, aczkolwiek jeszcze wygodniejsza będzie ostrzałka Ganzo Touch Pro Steel. Dzięki specjalnym zaciskom na ostrze, ryzyko uszkodzenia krawędzi przez przypadkowe przekrzywienie względem ostrzałki jest minimalne. Takie rozwiązania są świetnym wyborem na ekstremalne warunki survivalu, ponieważ nawet niesprzyjająca pogoda, brak wygodnego miejsca i nikłe umiejętności nie stanowią przeszkody. W zestawie użytkownik otrzymuje osełki o czterech różnych gradacjach, dzięki czemu może doprowadzić każdy nóż do perfekcyjnego naostrzenia – nawet wyjątkowo mocno stępiony.
Wyposażenie kieszonkowe
Chcąc zminimalizować wagę i wielkość bagażu, warto przed wyjazdem naostrzyć swoje noże i siekiery. Na wszelki wypadek możecie zabrać modele kieszonkowe, takie jak:- Lansky Arkansas LSAPS,
- Lansky Mini Dog Bone Knife Sharpener - LCDOG,
- Lansky CeramicSharp C-SHARP.
Kompaktowych konstrukcji o różnych wymiarach i sposobach ostrzeżenia nie brakuje. Doskonałym przykładem jest Lansky CeramicSharp C-SHARP, który mimo niewielkich rozmiarów oferuje ostrzenie noży pod 4 kątami:
- kąt 17° do ostrzenia skalpeli, brzytew i noży do filetowania,
- kąt 20° do ostrzenia noży kuchennych, scyzoryków i noży składanych,
- kąt 25° do ostrzenia noży edc, myśliwskich i survivalowych,
- kąt 30° do ostrzenia siekier, maczet oraz narzędzi do ciężkich prac.