Klasyka wśród noży bushcraftowych i myśliwskich w nowej odsłonie!
W nowej linii Classic posiada lepszą estetykę i dopracowane detale wykończenia m.in.:
barwiona (nie malowana, jak w poprzedniej wersji) zaimpregnowana rękojeść
szlifowany pierścień nasady głowni
szlifowany grzbiet głowni
skórzana szlufka
estetyczne, ekologiczne pudełko prezentowe
Nóż Mora Classic No.2 to szwedzki, praktyczny nóż użytkowy wykonany z wysoko węglowej stali, która gwarantuje twardość i odporność na tępienie. Rękojeść noża wykonana z barwionego i olejowanego drewna brzozy. W komplecie pochwa z tworzywa sztucznego.
Noże z kolekcji Morakniv Classic są wykonane ze stali węglowej, co sprawia, że nóż jest łatwy do ostrzenia, ale wymaga większej konserwacji w przypadku narażenia na wilgoć lub w stresujących warunkach - wystarczy utrzymać ostrze w czystości aby zminimalizować ryzyko korozji. Charakterystyczną rękojeść brzozową w kształcie szpulki i czerwony barwnik wprowadzono około sto lat temu z zamiarem naśladowania ekskluzywnego noża mahoniowego. Osłona polimerowa ma polerowaną powierzchnię i uzupełnia ją pasek ze szwedzkiej garbowanej roślinnie skóry, zaprojektowany tak, aby wytrzymać ząb czasu.
Zawsze z opinią wstrzymuje się przez dluzszy okres od momentu zakupu..Noz mora clasik 2 mam ikilka lat.Do prostych działań obozowych typu przygotowanie jedzenia,strugamie jest b dobry.Nalezy go go osuszacze. Musztarda pozostawiona potrafi zrobić na nim wzory damascenskie Pochwa nadal trzyma nożyk..Cena niska przydatność tego lekkiego nożyka b duża.
Znakomity nóż jako zapasowy i kuchenny noszony jako neck. Zakupiłem i używam już drugi jako podstawowy nóż do drobnych prac biwakowych. Szerokość dobra do smarowania, długość znakomita do cięcia i przecinania pieczywa i innych art. spożywczych. Do prac w drewnie idealny.
Pochwa ulepszona ze szlówką ze skóry.
Znakomity, nie dobry, nie taki sobie nóż jako zapasowy albo kuchenny niektórzy określają mianem back back knive. Zakupiłem i używam już drugi jako podstawowy nóż do drobnych napraw (przycięcie linki, sznurka, śledzia z drewna, wiechcia na rozpałkę, itd.) a przede wszystkim jako nóż KUCHENNY. Szerokość znakomita do smarowania, długość znakomita do cięcia i przecinania (chleb, bułki, cebula, czosnek, ziła, wędlina od kiełbasy do szynki, mięcha z puszki itp., itd.). Po tuningu (sfazowanie górnej krawędzi pilnikami 1,2) znakomicie współpracuje z krzesiwami kowalskimi i nowoczesnymi ferro-cerowymi. Pochwa po odcięciu mocowania i wydrążeniu 4 otworów, przy przewleczeniu linki, corda - zdaje egzamin. Lepiej zrobić lub zamówić skórzaną. Rękojeść można obrobić papierem 1200 do ustąpienia ochrowego zabarwienia, potem bejca albo od razu olej lniany. Ostrze warto zabezpieczyć antykorozyjnie i zmienić wizualnie przez musztardowanie, octowanie lub chrzanowanie - niezłe wyniki.
Tak sprawiony nóż może nieśc duże pokłady zadowolenia w działalności kuchenno-obozowej.